Szerencsejáték adózás 2024-ben Magyarországon

A szerencsejáték adózásban Magyarországon 2024-ben számos változás történt, ami jelentősen érinti a játékosokat és a szolgáltatókat egyaránt. Az új szabályok célja a piac tisztaságának, átláthatóságának és igazságosságának növelése, miközben növelik az állami bevételeket. Kiemelt figyelmet érdemelnek a lottó, az online szerencsejátékokból és a sportfogadásból származó nyeremények adórendezési szabályai.

Lottó nyeremények adómentessége 2024-ben

2024-ben Magyarországon a lottó nyeremény magánszemély esetében teljesen adómentessé vált a szerencsejáték adó esetében. Ez a változás a kormány szándékát tükrözi, amely a játékosokra nehezedő pénzügyi terhek legális csökkentésére irányul. Tehát nem adóköteles, amennyiben kizárólag legális online nyereményéből származó összeg.

A Szerencsejáték Zrt. által működtetett legnépszerűbb lottójátékok, mint az Ötöslottó, Hatoslottó és Eurojackpot, továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Becslések szerint a felnőtt lakosság közel fele, azaz több mint 4 millió ember rendszeresen vesz részt ezeken a játékokon.

Lottó szelvény kitöltése, lottó nyeremény adómentesség.

A lottó egyszerűsége és a magas nyeremények teszik vonzóvá, hiszen a játékosoknak csak néhány számot kell eltalálniuk, és máris milliós, sőt milliárdos nyereményekért izgulhatnak. Korábban a lottó nyeremények után 15% jövedelem adót és szochót kellett fizetni. Ez jelentős terhet jelentett a nyertesek számára, különösen a nagyobb nyeremények esetén. Az adómentesség bevezetése nemcsak növeli a lottózás vonzerejét, hanem csökkenti az illegális fogadások iránti keresletet is.

A lottó nyeremények adómentessége pozitív visszajelzéseket kapott a játékosok körében. A változás elősegíti, hogy a lottójátékok továbbra is jelentős bevételeket hozzanak a Szerencsejáték Zrt. számára, amelyeket társadalmi és sportcélokra fordítanak és csökkentsék az illegális fogadó oldalak népszerűségét.

Online szerencsejátékok és nyerőgépek adózása

2024-ben a magyarországi online szerencsejátékok és nyerőgépek, online kaparós sorsjegyek adózása is jelentős változásokon ment keresztül a szerencsejáték adózás terén. Az engedéllyel rendelkező online kaszinók, pókertermek és sportfogadási oldalak esetében a nyeremények után magánszemély esetében 15 százalékos jövedelemadót kell fizetniük. Az adó levonása automatizált a magyar engedéllyel rendelkező oldalak esetén. Így a játékosoknak nem kell külön foglalkozniuk az adófizetéssel, mivel a nyereményből közvetlenül levonják a jövedelem adót, így a játékos már az ezzel csökkentett nyeremény összegét kapja.

JátéktípusAdó mértékeMegjegyzés
Lottó0%Magánszemélyek számára teljes adómentesség, ha legális forrásból származik.
Online kaszinók15%Adó levonása automatizált, ha magyar engedéllyel rendelkező oldalon játszanak.
Külföldi kaszinók15%A játékosnak kell bevallania és fizetnie az adót, ha a kaszinó nem rendelkezik magyar engedéllyel.
Sportfogadás15% + 13% szochoAdó és szocho levonása a nyereményből, minden fogadás esetén külön elszámolás szükséges.
Szerencsejátékok adózása Magyarországon 2024-ben
Online szerencsejáték oldalakról származó nyeremény adózása.

A külföldi, de legálisan működő magyar engedéllyel nem rendelkező online kaszinók, mint például a Curacao, Málta (MGA licenc) vagy kanadai licensszel rendelkező oldalak, más szabályokat követnek. Bár ezek az oldalak legálisak, a magyar adószabályozás szerint a nyereménye után fizetendő adót a törvény szerint, a játékosnak, vagyis a magánszemély fizetni és vallja be a nyereménye után. Ez azt jelenti, hogy a játékosok a nyeremény teljes összegét megkapják, de kötelezően be kell vallaniuk és be kell fizetniük a 15% személyi jövedelemadót, szerzés negyedévét követő hónap 12-éig.

A magyar és külföldi kaszinók közötti adó különbségek miatt a külföldi oldalakon játszó játékosoknak tudniuk kell, hogy a nyeremény megszerzésének negyedévét követő hónap 12-ig kell bevallaniuk az adót. Amennyiben, a magánszemély elmulasztja az adókötelezettségét befizetni, bejelenteni, úgy ez esetben a NAV súlyos bírságot szabhat ki, hiszen a nyertes játékos, nem fizeti meg az illetéket a nyereménye után.

Hogyan kell kezelni az engedéllyel nem rendelkező külföldi oldalon szerzett nyereményeket?

Ha egy játékos engedéllyel nem rendelkező külföldi oldalon szerzett nyereményt, akkor a nyeremény teljes összegére 15% személyi jövedelemadót kell fizetnie. A nyertes játékos saját maga kell bevallja és megfizesse ezt a szerencsejáték adót. A nyeremény megszerzését követő negyedévet követő hónap 12-ig kell ezt megtenni.

Nyeremény forrásaAdó típusaBevallás határidejeMegjegyzés
Magyar engedéllyel rendelkező kaszinók15% szjaAutomatikus levonásJátékosnak nincs további teendője.
Külföldi engedéllyel rendelkező kaszinók15% szjaNyeremény szerzését követő negyedév hónap 12-igJátékosnak kell bevallania és fizetnie.
Nem engedélyezett külföldi oldalak15% szjaNyeremény szerzését követő negyedév hónap 12-igNAV szigorúan ellenőrzi, bírság is kiszabható.

Sportfogadás adója Magyarországon

A 2024-es évben az online sportfogadásból származó jövedelem adózása a törvény szerint is jelentős változásokon ment keresztül, és ez érinti mind a hazai, mind a külföldi sportfogadási platformokat használó játékosokat. Az online sportfogadásból származó nyeremény után a nyertes személyeknek, az szja törvény szerint 15 százalék szja-t kell fizetniük, valamint 13 százalék szochót a nyereményre vonatkozó adatokkal.

Online sportfogadás mobilon, az online sportfogadásból származó nyeremény adózása.

Ez a kötelezettség kiterjed az online sportfogadásokra is, és a szerencsejáték adó minden egyes fogadás után érvényes, – vagyis fogadásonként kell elszámolni, – így biztosítva a szerencsejátékokból származó állami bevételek pontos nyomon követését.

Szerencsejáték Zrt. és Tippmix, online sportfogadás

A magyar piacon kizárólag a Szerencsejáték Zrt. által működtetett Tippmix az egyik legnépszerűbb sportfogadási lehetőség. A Tippmix esetében az adó levonása automatikusan történik, így a játékosoknak nem kell külön adózni, tehát az adóval csökkentett nyeremény összegét kapja kézhez.

Ez az átlátható rendszer egyszerűsíti a játékosok helyzetét, mivel a Szerencsejáték Zrt. minden adminisztratív terhet levesz a vállukról.

Külföldi sportfogadási oldalak, sportfogadásból származó nyeremény

Ha egy játékos külföldi sportfogadási oldalon nyer, amely nem rendelkezik magyar engedéllyel, ez esetben a külföldi online sportfogadás nyereményéből történő szerencsejáték adózás bonyolultabbá válik. Az ilyen online sportfogadás platformoktól származó nyeremény után a játékosoknak maguknak kell bevallaniuk és befizetniük a 15 százalékos személyi jövedelemadó összegét.

Külföldi szerencsejáték oldalról származó nyeremény adózása.

Ez független attól, hogy a külföldi online sportfogadás oldal legális licenccel rendelkezik, például Curacao, Málta vagy kanadai engedéllyel. Az online sportfogadásból származó nyeremény teljes összegét kapja a játékos, aki köteles a magyar adójogszabályoknak megfelelően elszámolni az adókkal.

A NAV részletes tájékoztatót nyújt a fogadásonkénti nyeremények összegzéséről és a bevallási határidők betartásáról. Külföldi online sportfogadás esetében a nyereményeket a megszerzésük negyedévét követő hónap 12-ig kell bevallani és az adót befizetni. Az adókötelezettség elmulasztása esetén a NAV pénzbírságot szabhat ki, ezért a játékosoknak fontos odafigyelniük az előírások betartására. A tiltott nyereményéből származó egyéb jövedelmet a szerzés évéről szóló szja törvény szerint kell bevallani az adóévet követő május 20-ig.

Mi a helyzet a külföldi online fogadás nyereményéből származó jövedelemmel?

A külföldi online fogadás nyereményéből származó jövedelmet szintén be kell vallani, és a rá vonatkozó 15% SZJA-t meg kell fizetni. A játékosoknak ügyelniük kell arra, hogy a megszerzésével kapcsolatos bevételt csökkenteni kell a megfelelő nyilvántartások vezetésével, és az adózási előírásokról szóló rendelkezéseket szigorúan be kell tartaniuk.

Adómentes játékok Magyarországon

2024-ben bizonyos játéktípusok mentesültek a szerencsejáték adó alól Magyarországon. Ilyenek például a baráti társaságok által játszott társasjátékok és kártyajátékok, ahol a nyeremények nem haladják meg a törvény alapján meghatározott értékhatárt.

Játék típusaAdómentesség feltételeiMegjegyzés
Baráti társaságok játékaiNyeremény nem haladja meg a törvényben meghatározott értékhatártKözösségi eseményeken alkalmazandó.
Jótékonysági rendezvények játékaiCsak önkormányzatok vagy nonprofit szervezetek által szervezveAdómentesség kizárólag meghatározott szervezetek esetén.
Adómentes játékok 2024-ben Magyarországon
Online szerencsejáték nyeremény adózása Magyarországon.

Az adómentesség célja, hogy támogassa a közösségi eseményeket, ahol a játék nem jelent komoly pénzügyi kockázatot. Emellett bizonyos jótékonysági rendezvények során szervezett játékok is mentesülhetnek az adóköteles besorolás alól, de kizárólag csak akkor, ha azokat helyi önkormányzatok vagy nonprofit szervezetek szervezik.

Egyéb esetben tartsuk szem előtt a jogi következményeket!

Az adózás és szja törvény megszegése terén elkövetett hibák vagy mulasztások komoly jogi következményekkel járhatnak. A 2024-es törvények szerint, ha egy magánszemély tiltott online játékkal játszik és nem tesz eleget adókötelezettségeinek, az adóhatóság pénzbírságot szabhat ki, és további jogi lépéseket is kezdeményezhet az adók behajtása érdekében, sok esetben, akár év közben is.

Fontos, hogy a játékosok tisztában legyenek a szerencsejáték adózási szabályokkal és határidőkkel, különösen, ha külföldi oldalakat használnak, tiltott online játék keretein belül.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Milyen adó vonatkozik a sportfogadási nyereményekre?

15% szja és 13% szja előleg fizetendő, akár hazai, akár külföldi nyereményről van szó.

Mikor kell bevallani az online fogadás nyereményét?

A nyereményt a szerzés negyedévét követő hónap 12-ig kell bevallani és adót fizetni.

Mi a teendő, ha a nyeremény nincs az adóbevallásban?

Ki kell egészíteni a tervezetet, és befizetni az szja előleget.

Mi a helyzet az engedély nélküli oldalakról származó nyereményekkel?

15% szja-t kell fizetni, és a nyertesnek kell bevallania.

Hogyan érinti az adózás a szerencsejáték nyereményeket?

15% szja és esetenként szocho is fizetendő, ami csökkenti a nettó nyereményt.

Új Kaszinók

180.000 Ft Üdvözlő Bónuszcsomag + 250 Ingyen Pörgetés

100% Üdvözlő Bónusz €200-ig

240.000 Ft Üdvözlő Bónuszcsomag + 250 Ingyen Pörgetés